Skip to content

Marie Ann Adelaide Lenormand

Marie Ann Adelaide Lenormand Franciaországban született 1772. május 27-én Alenconban. Családja jómódú volt és kiváló nevelésben részesült. Nyelveket tanult, zenét, költészetet, festészetet.

Már kislány korától kezdve érdekelte a jövőbelátás, a jóslás és ehhez mindent megragadott a környezetében. Volt mikor a felhők formájából következtetett, máskor a kutya ugatását használta fel jóslásra. A leány neveldében ahova járt, gyakran szórakoztatta ezzel társait.

1790-ben költözött Párizsba és eleinte ott kezdett dolgozni. Ebben az időben már jóskártyát is használt a jövendőmondáshoz, eleinte főleg francia kártyát. Tanult asztrológiát, keleti filozófiát és a mitológiát is. Itt találkozott Mrs. Gilberttel, aki akkoriban már elismert spiritiszta volt, okkultizmussal és jövendőmondással foglalkozott. Gilbert kisasszony támogatta őt az első szalonja megnyitásában, miután saját módszereivel kiolvasta Lenormand kisasszony tenyeréből képességeit és jós karrierjét.

Vendégköre érdekes és különleges emberekből állt. Magas rangú politikusok és az akkori kor meghatározó hírességei keresték fel . Többek között megfordult nála Dávid a festő, Marat és San Just forradalmárok, de járt nála báró Eötvös József  és Sándor orosz cár is, akik szintén kikérték tanácsait. Lenormand kisasszony semmit sem titkolt el a hozzá fordulók előtt és ezzel mindenki tisztában volt. A forradalom idején Robespierrenek is megjósolta jövőjét és abban a halálát látta, valamint a francia forradalom bukását is. Ezekért a jóslatokért azonban börtönbe került. Nem esett kétségbe, mert előre tudta, hogy hamarosan ki fog szabadulni. A börtönben ismerkedett meg Josephinnel, akinek megjósolta, hogy ismét férjhez fog menni és fényes jövő vár rá. Ez hamarosan be is igazolódott, hiszen ő lett később Napoleon felesége és Franciaország császárnéje. Trónra kerülése után Josephine továbbra is nagy bizalommal volt Lenormand kisasszony felé, gyakran hívta a palotába hogy jósolja meg a jövőjét. Napoleon is többször igénybe vette jóslatait, de mikor megjövendölte bukását, kegyvesztetté vált és ismét börtönbe került.

A mai időkben sokan állítják, hogy munkássága komoly befolyással lehetett az akkori történelem alakulására, eseményeire.

1814-ben kezdte el írni memoárját amelyben mesél híres ügyfeleiről, jövendöléseiről és leírja azok beteljesülését is. Később további könyveket ad ki, ír többek között utazásairól is.

Jóslásainál a kártya mellett használt kávézaccot, hamut és sok esetben tenyérelemzést is.

Saját maga alkotta a nevéhez fűződő kártyapaklit. Egyedi tervezésében különböző szimbólumokat használt és egyes lapokra  jeleneteket is festett. Megtalálhatók a természet képei, növények és állatok,  az égboltról a nap, a hold, a csillagok és a felhők, megjelennek építmények és természetesen a nő, a férfi és a gyermek is.

Az egyik legkorábbi máig fennmaradt kártyapaklit a British Museum-ban őrzik.

Anne Marie Lenormand  Párizsban halt meg, 1843. június 25-én. Ő maga 120 évig akart élni, de szerelme meghalt és ezért önszántából követte. Nem lett öngyilkos, egy hónapig még gyengítette a testét, életerejét elengedte és átadta magát az örökkévalóságnak.

Nézd meg az újdonságainkat!