3 lapos kirakás

 

Nézzünk néhány példát a 3 lappal való kirakások közül.

MÚLT-JELEN-JÖVŐ

Ilyen összefüggésben értelmezhetjük a következő kérdésekre kapott válaszokat.

Hogyan alakul egy dolog?

Mi a várható kimenetele egy helyzetnek?

Mi történik ha ezt csinálom?

(1=múlt, 2=jelen, 3=jövő)

 

MÚLT –  a közeli múlttat jelenti, mik azok az események, történések, amik kiváltották magát a kérdést. Mi vezetett el a JELEN állapotig.

JELEN – a mostani állapot, amiben a kérdező éppen van. Néha azt hisszük ezt minek megkérdezni, hiszen ezt mindenki tudja, azonban a kártya felhívhatja olyanra is a figyelmet, amire nem is gondolnánk jelen helyzetünkben.

JÖVŐ –  a jelen állapotból kiindulva, a várható jövő.

Hogyan alakul a lakásvásárlás a következő 3 hónapban?

 

 

Volt egy elképzelés, egy vágy, hogy itt az ideje lakást vásárolni. Konkrét megfogalmazás is történt, hogy terjeszkedni kellene, talán nagyobbat mint a mostani, vagy több szobával rendelkezzen. Valószínűleg, elég konkrét terveket szőttek amit meg is akartak végre valósítani. Úgy érezhették, ez a jó megoldás a helyzetükre.

Most viszont lehet hogy nem látják a pontos irányt. Nem tudják merre is induljanak. Egy döntés előtt állnak, de ezt előbb végig kell gondolni. Jelen pillanatban egy kis tétovaság látszik. Meg kell vizsgálni a helyzetet, talán a körülményeket, talán át kell gondolni az elképzeléseket mielőtt végleg döntenek. Az is lehet, túl nagy a kínálat és nem tudnak választani. Vagy nem pont olyan kínálat amit szerettek volna és ezért tétováznak. // Ebben tud segíteni az akinek vetjük a kártyát, melyik helyzet vonatkozik rá. Ha mi magunk akarunk pontosítani a jobb értelmezésért, nyugodtan rakhatunk egy segítő/magyarázó lapot az ÚT lapjára. Bár azt gondolom, nem minden esetben fontos. Nekünk elég feltárni a helyzetet, alternatívákat mondunk és ki ki eldönti magának mit tud ebből hasznosítani. A döntés nem a mi felelősségünk. Nekünk az a dolgunk, hogy a lehető leg részletesebben feltárjuk a dolgokat, ezzel segítsünk a hozzánk fordulóknak. // Azt is jelentheti a kártya, hogy talán érdemes lenne változtatni az elképzeléseken egy kicsit, esetleg másik kerületet nézni, vagy egy közeli települést, másik várost. Valamit esetleg újítani kéne az elképzeléseken.

Ha a jelen helyzetet megoldják, ha átgondolják jól a dolgaikat, akkor nagy valószínűséggel rövid időn belül jó híreket kapnak, találni fognak számukra kedvező lehetőséget, lakást. Lehet, hogy hirtelen, vagy váratlanul futnak bele egy jó ajánlatba és az üzlet is várhatóan gyorsan és rugalmasan létrejön.

 

Eredmény

 

Nézzünk egy másik fajta értelmezést. Itt most más módon fogjuk összeolvasni a lapokat, másképpen értelmezzük őket.

A kérdés feltevés lehet hasonló az előbbihez.

Mi a várható kimenetele egy helyzetnek? Hogyan alakul… ?

Keverés közben koncentrálunk a kérdésre, majd mikor úgy érezzük, elemeljük a paklit és a felső 3 lapot egymás után kitesszük.

Hogyan alakul a nyelvvizsgája X.Y. nak?

 

 

Nézhetjük egy egyszerű folyamatként, amikor összeolvassuk az 1-2-3 lapokat egyszerűen csak egymás után. Az utolsó lap mutatja magát az eredményt, a kérdésünkre a választ.

 Már hosszabb ideje foglalkozik a nyelvtanulással és úgy érezheti egészen jól halad vele. Sok időt és energiát rakott bele. / hajó / Valószínűleg még vannak számára ismeretlen dolgok, még mindig sok a tanulnivalója, így nem valószínű, hogy készen áll erre a nyelvvizsgára. / könyv / A következő lap nehézségeket és nagy próbatételt mutat, nem valószínű, hogy sikeres lesz a vizsgája. / kereszt /

Kiegészítésnek hozzátenném, hogy általában ha a Könyv lap után egy negatív lap áll, leginkább azt jelenti, hogy nincs meg a kellő tudás valamihez, esetleg azt, hogy rosszul tud valamit, ezért maga a folyamat vagy élethelyzet, nem biztos hogy jó eredményt hoz.

Most nézzük ugyan ezt a kérdést, ugyan ezekkel a lapokkal, de az értelmezést máshonnan indítjuk. Az utolsó lappal kezdünk, mint végkifejlet és innen haladunk visszafelé. Ez esetben az utolsó lapot mint eredményt, az előtte lévő lap magyarázza meg, / középső / majd azt a lapot pedig az előtte lévő fogja leírni, érthetővé tenni. / első / Nézzük!

 


Az eredmény nagy nehézséget mutat, áldozatot, valami komoly krízist. / kereszt / Mi okozza ezt? Valami olyan ami rejtve van előle, nem ismeri, ez esetben valószínűleg nem megfelelő a tudása és felkészültsége. Még többet kellett volna tanulnia. / könyv / Ez mitől lehet, mi az oka? Még nem ért el a célig, úton van jelenleg is. Lehetnek a felkészülésében hullámvölgyek. Messziről indult, nem volt elég az idő számára. Arra is utalhat a lap, hogy érdemes lenne elutazni abba az országba ahol ezt a nyelvet beszélik és ott, helyi környezetben bővíteni a tudását. / hajó /

Bármelyik variációt is választjuk, mind a kettő helyes és ugyan azt fogja mutatni, de mégis kicsit más a benne lévő információ minősége.

Vannak még további lehetőségek ebben a három lapban.  Képzeljétek mi mindent rejthet egy nagyobb, részletesebb kirakás. 🙂

Ezeket is meg fogjuk tanulni a Tanfolyamon, illetve gyakoroljuk különböző módokon, klubon, csoportokban.